Kaapit

Tällä sivulla on esimerkkejä kaapeista. Kaapit voidaan jakaa kahteen eri perustyyppiin: ripustettaviin tai jalallisiin.

Ripustettavat kaapit ovat tyypillisesti pieniä ja siroja, jolloin on mahdollisuus keskittyä pieniin yksityiskohtiin jotka luovat kiinnostavuutta. Esimerkiksi kaikkien pintojen laudat voidaan valita ja sovittaa syykuvion perusteella tai toteuttaa käsin veistettyjä uniikkeja vetimiä.

Jalalliset isot kaapit taas antavat monia näyttäviä mahdollisuuksia. Jaloilla voidaan tuoda tarvittava määrä säilytystilaa sopivalle korkeudelle, mahdollistaen tavaroiden helpon saannin tai kaapin käytön esittelyvitriininä. Joskus ei ole tarvetta suurelle varastotilalle, jolloin jättämällä alaosa avoimeksi jalkaosaksi vältetään alakaapilliseen vaihtoehdon turha raskaus. Jalkaosaan voidaan helposti toteuttaa avohylly. Viimeistelty tausta mahdollistaa kaappien käytön tilanjakajina tai sijoittelun siten että tausta on näkyvissä.

Kaikissa kaapeissa on täyspuutaustat, tehtynä joko yksittäisistä laudoista tai koottuna kehysrakenteen sisään. Ovet ovat tyypillisesti kehysrakenteisia peiliovia. Oven peilin syykuvioinnin valintaan ja sovitukseen kiinnitetään erityistä huomiota. Jossain tapauksissa myös kehyksetön umpipuinen ovi voi olla mahdollinen. Reunaviisteet on käsin veistettyjä, jotka, verrattuina hiottuihin tai koneella tehtyihin, antavat erittäin hienon valon ja varjon vaihtelun. Jotkut hyllyt voivat olla kiinteitä rakenteellisista syistä, mutta yleensä pyritään siirrettäviin hyllyihin.

Kaappi “Tulenlieska”

Lähtökohtana on ovipeilin voimakas oksakuvio joka tuo mieleen tulenlieskan ja hehkuvat hiilet. Kyseinen kuvio löytyi sahattaessa paksumpaa koivulautaa ohuemmaksi käytettäväksi eräässä toisessa projektissa. Kaappi mitoitettiin niin että laudan käyttökelpoisesta osasta kuviota saatiin hyödynnettyä mahdolllsimman paljon. Kaappi on todella uniikkikappale koska toista samanlaista lautaa ja oksakuviota ei ole.

Ovi on perinteinen kehysrakenteinen ovi kelluvalla täytteellä (“peili”). Kahvana toimii oven oikeaan reunaan tehty ura. Saranoina on käytetty pronssisia tappisaranoita joilla saranoinnista saadaan huomaamaton. Kaapin tausta on kaksiosainen symmetrinen vaahterapaneeli.

Oven peili on koivua, muuten rakenteet ovat vaahteraa. Peili ja tausta vahattu, muuten öljytty.

Mitat: K x L x S noin 79 cm x 25 cm x 13 cm. Vapaa sisäsyvyys 10 cm.

Kaappi täyspuisella kaarevalla ovella

Kapeita ovia voidaan tehdä myös täyspuusta, joko tasomaisina tai kaarevina. Oven leveys vaihtelee puun kosteuden vaihdellessa vuodenaikojen mukaan. Tämä vaihtelu rajoittaa oven maksimileveyttä.

Täyspuinen kaareva ovi on näyttävä. Ovi on mahdollista tehdä kuperana tai koverana. Esimerkkikaapissa oven kaarevaa muotoa korostaa puussa oleva tumma kuvio.

Vaahteraa. Vahattu.

Mitat: K x L x S noin 65 cm x 22 cm x 14 cm.

Jalallinen kaappi “Veljekset”

Mallikaapissa on kehysrakenteiset pariovet, joissa yläosassa on lasiruutu. Kaappi on jaettu kahteen osaan kiinteällä hyllyllä. Alaosaan voidaan tehdä siirrettäviä hyllyjä tarpeen mukaan. Kaapin taustana on vaahterapaneeli joka on rakennettu kehysrakenteen sisään. Kaapin tausta on viimeistelty, joten kaappi on mahdollista sijoittaa niin että tausta on näkyvissä.

Ovien peilit on sahattu yhdestä laudasta, jolloin on saatu toistuva voimakas kuvio molempiin oviin. Kaapin nimi myös juontuu ovien kuvioista.

Ovien peilit saarnea, rakenteet ja tausta vaahteraa. Vahattu.

Mitat: K x L x S noin 180 cm x 80 cm x 37 cm. Vapaat sisämitat: K x L x S noin 99 cm x 75 cm x 32 cm.